M

Dordrecht

Voor een dagje Dordrecht in combinatie met concerten en cultuur: voor al het moois dat Dordrecht en de Drechtsteden te bieden hebben kunt u kijken op onze arrangementenpagina, de website van Intree Dordrecht of de VVV Zuid-Holland-Zuid.


Dordrecht, stad aan het water

Dordtevaar Dordrecht Mascha JoustraHollands oudste stad ligt aan brede rivieren. Duizend monumenten, historische binnenstadhavens, een geweldige sfeer. Wandel of vaar door de stad, bezoek de Grote Kerk en Het Hof, dwaal rond in museum Huis van Gijn, bewonder de schilderijen van Hollandse meesters in het Dordrechts Museum en kijk je ogen uit in de vele kunst- en antiekwinkels.

Havens en rivieren
Kerk Water avondzon mascha joustraDordrecht heeft geen grachten maar havens, die vanaf de dertiende eeuw ontstonden voor de bloeiende handel. Dordrecht ligt aan een kruising van rivieren. Een prachtig uitzicht hierop heb je op het Groothoofd. De monumentale Groothoofdspoort geeft hier toegang tot de oude binnenstad.

Monumentale binnenstad
In de historische binnenstad staan huizen en gebouwen uit de middeleeuwen tot heden in harmonie naast elkaar. De oorsprong van gebouwen als de Grote Kerk, het Stadhuis en Het Hof ligt in de dertiende en veertiende eeuw. Langs de havens verrezen in de zeventiende en achttiende eeuw koopmanswoningen en pakhuizen, die ook nu nog het straatbeeld bepalen. Dordrecht was ooit de belangrijkste stapelstad van Holland!

Verbazingwekkend mooi
Maak een bezoekje aan Dordrecht compleet met een bezoek aan één van de musea. Bezoek bijvoorbeeld het Huis van Gijn aan de Nieuwe Haven. Dit museum Gijn heeft originele stijlkamers en een collectie kunstvoorwerpen die Simon van Gijn verzamelde in zijn vroegere woonhuis. Ook in het Dordts Patriciërshuis komt u erachter hoe een welgestelde familie in de achttiende eeuw leefde.

Hollandse meesters
Overzichtsfoto Expositie IVDe prachtigste schilderkunst van Hollandse meesters van 1500 tot heden beleef je in het Dordrechts Museum. Naast de vast collectie zijn er ook regelmatig exposities. www.dordrechtsmuseum.nl

Maak een rondje
Wil je de mooiste monumenten niet missen? Volg dan de bewegwijzerde wandeling ‘Rondje Dordt’ en bewonder de Grote Kerk, het Stadhuis en Het Hof, een voormalig klooster en historisch middelpunt van de stad. Leuk is het Kunstrondje Dordt, een ketting van kunst-, antiek- en curiosazaken die door het centrum slingert. Elke eerste zondag van de maand zijn deze zaken extra geopend.

Genieten op één van de vele terrassen.copyright mascha joustra Scheffersplein II
Dordrecht heeft u heel veel smaken te bieden. Van sfeervol eetcafé tot modern restaurant en van Japanse sushi tot oer-Hollandse kost. In de zomermaanden is het ook gezellig om een drankje te doen op één van de vele terrassen. Het Scheffersplein en Statenplein liggen midden in het centrum en op het Groothoofd heeft u prachtig uitzicht over het water. Daarnaast zijn er ook meerdere restaurants en café’s met prachtige stadstuinen of terras op een prachtige locatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Brut aan de Wijnstraat, Delicees aan de voet van de grote Kerk of Merz aan de Korte Kalkhaven. Bij intree Dordrecht I VVV kunt u de gratis brochure: Smaken van Dordrecht ophalen.

Evenementenstad
Nieuwe Haven met uitzicht op Grote Kerk - Rob van der PasDordrecht is een levendige stad met kleurrijke en verrassende gezellige evenementen. Niet voor niets is Dordrecht al meerdere keren verkozen tot Evenementenstad van het jaar. Naast de vele evenementen zijn er ook interessante voorstellingen, optredens en exposities in de stad.  Alle informatie betreffende de evenementen is te terug vinden op www.centrumdordrecht.nl.

Meer informatie over Dordrecht is verkrijgbaar bij Intree Dordrecht│VVV aan de Spuiboulevard 99, dit is op ongeveer 5 minuten vanaf het centraal station. www.vvvdordrecht.nl.