M

Koralen uit de diepe zee II

Matthias Havinga, Bachorgel

Schermafbeelding 2016-05-15 om 11.26.08
Foto@ Sarah Wijzenbeek

Matthias Havinga is een jonge en frisse organist met een missie voor zijn instrument. In zijn programma geeft hij vooral het thema water een mooie schwung en zet J.S. Bach tegen Messiaen en de nog levendige componist Welmers aan.


Kaarten kopen

Donderdag 22 september | 17.00 – 18.00 uur | Dordrecht Grote Kerk Mariakoor

Volle prijs € 15,00 | 65+/CJP € 13,50 | Kinderen tot 15 jaar € 10,00


Uitvoerende

Matthias Havinga Bachorgel

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Praeludium et Fuga G-Dur BWV 550

Christoph Graupner (1683-1760)
Aria Ach, wie lange
Aria Jesus hemmt die stoltze Wellen
uit Cantate Herr, die Wasserströme erheben sich

Oliver Messiaen (1908-1992)
Les Corps Glorieux (1939)
I Subtilité des Corps Glorieux
II Les Eaux de la Grâce
V Force et agilité des Corps Glorieux

Jan Welmers (*1937)
Passacaglia (1965)

Bach
Christ unser Herr zum Jordan kam BWV 684
O Mensch, bewein’ dein’ Sünde gross BWV 622
Fantasia et Fuga g-moll BWV 542

Matthias is een jonge en frisse organist met een missie voor zijn instrument. En daar houden wij bij het Bachfestival Dordrecht van! Veel mensen leren het orgel als instrument kennen door het bezoek aan een kerk. Maar niet alle kerken houden hun bestaansrecht in deze tijd en er zijn andere wegen nodig om het instrument te blijven profileren. Matthias Havinga is zeer actief als uitvoerend musicus, heeft onlangs een nieuwe cd uitgebracht en in assistent hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.
Matthias vindt het contact met zijn publiek belangrijk, iets wat bij dit grote instrument niet altijd evident is. Hij speelt vandaag op het Bachorgel en geeft toelichtingen bij zijn programma. In zijn programma geeft hij vooral het thema water een mooie schwung. Matthias besluit met Bachs magistrale Fantasia et Fuga in g moll BWV 542.

Matthias over Bach
‘Het competitief vergelijken van dingen is eigenlijk wezensvreemd aan muziek. Elke componist, elke speler heeft weer een eigen unieke expressie. Maar als je vraagt wie de beste componist aller tijden is, krijg je toch wel heel vaak ‘Johann Sebastian Bach’ te horen. Ook voor mij geldt dat Bachs muziek eenzaam aan de top staat. De combinatie van zorgvuldig uitgebalanceerde vormen, gedurfde harmonieën en aangrijpende melodieën vind je nu eenmaal bij niemand anders zo terug. Bach spelen is een garantie voor plezier en diepgang, waarbij het hele spectrum van menselijke emoties wordt aangeraakt en speler en publiek soms kunnen ervaren hoe de muziek iedereen voor even weg doet zweven uit de alledaagse werkelijkheid…’

Informatie Kaarten

(één rang, niet geplaceerd)
Volle prijs €15,00
65+/CJP €13,50
Kinderen €10,00

Concert zonder pauze.
Met concerttoelichting tijdens het concert.

Kaarten zijn te verkrijgen via deze website, VVV/Intree Dordrecht, aan de kassa van het Energiehuis (PIN) en op concertlocaties.

Kaarten kopen

www.matthiashavinga.com