M
terug naar overzicht alle musici

Anke Brouwer | componist

Anke Brouwer (Groningen, 1975) begon op 9-jarige leeftijd met blokfluitlessen bij Jankees Braaksma. Oude muziek en oude instrumenten hadden meteen haar belangstelling, evenals improviseren en componeren. Toen ze zeventien was, won ze een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours en een Gouden Rat bij Kunstbende (samen met Lidewij Wachters, slagwerk).

Vervolgens studeerde Brouwer drie jaar blokfluit bij Paul Leenhouts aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Ze besloot zich volledig op compositie te richten en zette haar studie voort aan de faculteit Kunst, Media & Technologie van de HKU en studeerde daar af in de richting elektronische- en computercompositie bij Hans Timmermans. Naast deze opleiding volgde ze compositielessen bij Chiel Meijering. Vervolgens studeerde Anke compositie bij Martijn Padding, Louis Andriessen en Diderik Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze zowel een Bachelor als een Master diploma behaalde.

Sindsdien is Brouwer werkzaam als componist van hedendaagse muziek. Onder andere in opdracht van Amsterdam Loeki Stardust Quartet, David Kweksilber Bigband, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Micha Hamel, Asko Ensemble o.l.v. Etienne Siebens en Radio Kamer Filharmonie o.l.v. James McMillan. Op het gebied van opera- en muziektheaterproducties waren ZT Hollandia (Sentimenti, 2003), De Veenfabriek, het Concertgebouw (kinderopera Ten Oosten van de Zon, ten Westen van de Maan) en het Holland Festival (elektronische composities voor opera La Commedia van Louis Andriessen) opdrachtgevers.

speeldata

18 juni Wereldpremière Anke Brouwer