M
terug naar overzicht alle musici

Anthony Fiumara (componist) | spreker

Anthony Fiumara (Tilburg, 1968) is een Nederlandse componist, die moderne klassieke muziek componeert. Daarnaast is hij musicoloog die zich inzet voor het hedendaagse klassieke muziekleven.

Anthony Fiumara volgde privélessen compositie bij Richard Rijnvos en is sinds 2004 actief in het componeren van hedendaagse klassieke muziek. Naast het schrijven van eigen composities arrangeert hij werken van collega’s uit verschillende genres, onder wie Steve Reich, John Adams, Brian Eno, Aphex Twin en Massive Attack. Zijn muziek wordt uitgegeven bij Deuss Music.

De hoogtepunten uit zijn carrière zijn tot nu toe onder andere de uitvoering van Aperture in 2008 in het Concertgebouw in Amsterdam dat tevens opgenomen werd door Radio4 en de geluid- en lichtstellage die hij in 2009 samen met lichtartiest Jaap van den Elzen ontwikkelde. De stellage werd in het Muziekgebouw aan ’t IJ getoond tijdens de Nederlandse Muziekdagen. Fiumara’s pianoconcert Aerial ging in maart 2010 in première en werd uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest met als solist Ralph van Raat. Bij dat orkest is hij in 2016-2017 ‘composer in residence’.

Anthony Fiumara behaalde in 1993 zijn masterdiploma muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij gaf gastcolleges op zowel het Conservatorium van Amsterdam als het ArtEZ Conservatorium in Zwolle (Artez). Daarnaast werkt hij voor de uitgeverij Donemus en is actief als muziekjournalist. Zijn artikelen zijn te vinden in boeken, magazines en cd-boekjes. Hij schrijft voor de Trouw, ontwikkelt radioprogramma’s en bijdragen van zijn hand zijn te vinden in de Dutch Journal of Music Theory, Luister en Mens en Melodie.

Fiumara is betrokken bij meerdere festivals. Hij was de laatste artistiek directeur van Orkest De Volharding en vocaal kwintet Compagnie Bischoff. Daarnaast was hij medeoprichter van het OUTPUT Festival (voor elektrische gitaar in eigentijdse klassieke muziek). In 2009 richt hij met slagwerker Arnold Marinissen het ensemble Lunapark op. Dit ensemble speelt regelmatig composities en arrangementen van Fiumara en gaf in 2011 zijn eerste cd uit.

speeldata

18 juni Conversatie met Erik Bosgraaf, Xavier Vandamme, Anthony Fiumara en Kaat Haest