M
terug naar overzicht alle musici

Drechtsteden Bachkoor o.l.v. Patrick Pranger | koor

Het Drechtsteden Bachkoor is op initiatief van het Bachfestival Dordrecht in het leven geroepen in 2012. De wens om de koorcultuur in de regio een impuls te geven lag ten grondslag aan dit initiatief. Als artistiek leider werd Nico van de Meel aangetrokken en onder zijn leiding is een koor van ervaren amateur- en (semi)professionele zangers opgericht. Noord-Europese muziek uit de periode 1600-1750, met speciale aandacht voor Bach en tijdgenoten, staan in de uitvoeringspraktijk centraal.

Het koor treedt op uitnodiging op, vaak in de regio, maar regelmatig ook daarbuiten, en heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een niet weg te denken speler in het muzikale veld. In eigen beheer werden enkele grote werken uitgevoerd, waaronder  Bachs Johannes-Passion en de Markus Passion van Keiser/Bruhns. Hoogtepunten waren het concert op Koningsdag 2016 in de Grote Kerk en de concerten die in 2017 werden uitgevoerd op uitnodiging van het Festival Musica dal Mondo in Perugia, Italië .

Het DBK werd in 2013 een zelfstandige stichting en functioneert sindsdien  los van het Bachfestival. De verbinding tussen beiden is echter nog altijd hecht. Zowel festival als koor brengen immers overtuigend en met verve de muziek van Bach onder de aandacht. Een festival zonder optreden van het Drechtsteden Bachkoor is dan ook ondenkbaar.

In eerdere Bachfestivals bracht het koor verrassende optredens zoals in 2014 de Cantatekaravaan, toen op drie locaties in de regio verschillende cantates werden uitgevoerd, waarbij het publiek kon meereizen. En tijdens het festival in 2016 verzorgde het koor een tweetal concerten met sprankelende continuobegeleiding van accordeon, viool en cello, een ongewone combinatie die prachtig en succesvol uitpakte.

speeldata

23 juni Drechtsteden Bachkoor & Oude Muziekensemble The Counterpoints