M
terug naar overzicht alle musici

Ed Spanjaard | dirigent

Ed Spanjaard (Haarlem, 1948) kreeg zijn muzikale opleiding (piano en directie) in Amsterdam en Londen. Vanaf 1973 werkte hij als repetitor en assistent-dirigent in het Royal Opera House Covent Garden met onder meer Sir Colin Davis, bij Glyndebourne Festival Opera, het Koninklijk Concertgebouworkest (toen nog geleid door Bernard Haitink) en bij Leonard Bernstein en Herbert von Karajan. Daarnaast assisteerde hij enige jaren in Bayreuth, waar hij in 1983 betrokken was bij de voorbereiding van een nieuwe enscenering van Wagners Ring des Nibelungen, gedirigeerd door Georg Solti.

In 2001 maakte Spanjaard met opmerkelijk succes zijn officiële debuut bij het Concertgebouworkest, dat hem sindsdien regelmatig heeft teruggevraagd. Daarnaast heeft hij gewerkt met o.a. Münchner Philharmoniker, Staatskapelle Weimar, Danish National Symphony Orchestra, Ensemble InterContemporain, Ensemble Modern, KlangForum Wien, Nederlandse Bachvereniging, Dallas Symphony Orchestra en in 2013 met het Orkest van de 18e Eeuw (semi-concertante uitvoering van Così fan tutte).

Sinds 2012 is Ed Spanjaard hoofdvak docent Orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Recente en aankomende engagementen omvatten onder andere uitvoeringen van Die fliegende Holländer  en Turandot in Essen en concerten met Orchestre de Picardie, Bochumer Symphoniker, het Noord Nederlands Orkest en het Groot Omroepkoor.

Met ingang van seizoen 2017/18 is Ed Spanjaard vaste dirigent bij het Orkest van het Oosten.

speeldata

19 juni Magnificat van J.S. Bach
19 juni Bachcafé