M
terug naar overzicht alle musici

Klaartje van Veldhoven | sopraan

laartje wordt geprezen vanwege haar heldere stemgeluid, haar avontuurlijkheid en integere interpretaties. Zij was al vanaf jonge leeftijd te horen op de concertpodia in binnen- en buitenland. Klaartje studeerde in Zwitserland en Nederland aan de Schola Cantorum te Basel en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij direct na haar cum laude afstuderen werd gevraagd werd om te komen lesgeven als docente zang. Om verdieping te blijven vinden werkt ze momenteel samen met coaches Johannette Zomer en Peter Nilsson.

De aan puurheid toegewijde sopraan had wel een paar eeuwen eerder geboren willen worden: ze voelt zich als een vis in het water bij repertoire uit de barok- en klassieke periode en wordt naast de klanken erg geïnspireerd door architectuur en kunst uit die periode. Maar gelukkig is Klaartje toch van het bouwjaar 1981 en zingt ook graag ‘hedendaags’ repertoire. Om iets concreter te zijn: onder andere oratoria en missen van J.S. Bach, Monteverdi, Haydn en Mozart, maar ook repertoire van Rutter en Vic Nees.

In 2006 werd zij gevraagd voor een tournee door Europa met het European Union Baroque Orchestra o.l.v. Christina Pluhar. Ze zong als soliste bij het Residentie Orkest, de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v Johannes Leertouwer, Ton Koopman, Sigiswald Kuijken, het Italiaanse ensemble Contrasto Armonico o.l.v Marco Vitale, the Spirit of Gambo en Camerata Ardesko. Klaartje houdt ook van muziektheater en deed daarom ook producties met theatergezelschap Stella Den Haag, Barokopera Amsterdam, het Vocaallab en muziektheater Hollands Diep. Daarnaast neemt ze neemt regelmatig deel aan klein bezette projecten van de Nederlandse Bachvereniging.

Klaartje heeft meegewerkt aan verschillende CD-producties, om er een paar te noemen: de Hohe Messe van J.S. Bach met de Nederlandse Bachvereniging, King Arthur van H. Purcell met Barokopera Amsterdam, La Resurrezione en Aminta en Fillide van Händel, beide met Contrasto Armonico.
In 2010 heeft zij een cd opgenomen met het Stabat Mater van Pergolesi, in de Nederlandse vertaling van Willem Wilmink, met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Deze cd kreeg een 10 in de Luister.
Recentelijk kwam haar debuut-cd uit: ‘Komm in mein Herzenshaus’ met aria’s voor sopraan van J.S. Bach voor barokensemble en accordeon. Dit album werd zeer goed ontvangen door de Nederlandse pers.

speeldata

21 juni Lunchpauzeconcert Seldom Sene met sopraan Klaartje van Veldhoven