M
terug naar overzicht alle musici

LUDWIG | ensemble

Eind 2011 nam een zestal musici het initiatief om, in weerwil van de heersende trend, een nieuw muziekcollectief op te richten. Een collectief dat zich kenmerkt door flexibiliteit, niet alleen in artistiek-inhoudelijk opzicht, maar ook in praktische zin. Een collectief dat niet alleen absolute topkwaliteit levert, voortkomend uit een intrinsieke drang om de allermooiste muziek zo goed mogelijk uit te voeren. Een collectief dat die kwaliteit bovendien paart aan een ondernemende geest en een brede maatschappelijke blik. LUDWIG was de naam waaronder het gezelschap bekend kwam te staan, naar cultureel ondernemer avant la lettre Beethoven.

UDWIG is een vrij collectief dat zich in iedere gewenste vorm kan manifesteren. Van instrumentaal solist tot kamerorkest, klein ensemble of groot orkest met koor, en zelfs als producent of programmeur. De musici worden geselecteerd op basis van reputatie en op de wil om muziek te maken en die muziek over te dragen op een breed publiek.

De programmering is even doorwrocht als avontuurlijk. Artistiek leider Peppie Wiersma koppelt componisten uit verschillende tijdvakken, stijlen en achtergronden moeiteloos aan elkaar en slaagt er keer op keer in publiek en pers te verbazen – en voor zich in te nemen. LUDWIG voert niet alleen klassiek werk uit, maar legt ook connecties met andere muziek- en kunstgenres. De musici krijgen een grote individuele verantwoordelijkheid en worden uitgedaagd om alle muziek uit te voeren alsof de inkt waarmee die werd geschreven nog nat is.

speeldata

20 juni Openingsconcert Bachfestival