M
terug naar overzicht alle musici

Nederlandse Bachvereniging

Shunske Sato viool en leiding, Lucie Chartin sopraan, Drew Santini bas, Siebe Henstra klavecimbel,Robert Franenberg contrabas

Al meer dan 90 jaar proberen we dichter bij Bach te komen. We zijn ontstaan uit vernieuwingsdrang, en hechten nog steeds sterk aan innovatie. Zo begonnen we in 2013 met All of Bach – het uitvoeren en opnemen van alle werken van Bach. Elke vrijdag publiceren we een nieuw werk online op allofbach.com. Elke compositie wordt toegelicht door musici en voorzien van alle benodigde basisinformatie. Zo maken we Bachs werk toegankelijk voor iedereen.

De Nederlandse Bachvereniging werd opgericht in 1921 om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. In kleinere bezetting en bewust in een kerk, als tegenhanger van Willem Mengelbergs uitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw. Door de jaren heen groeiden we uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern. Met zijn innovatieve programmakeuzes en gedegen onderzoek werpt artistiek leider Jos van Veldhoven telkens weer nieuw licht op het werk van Bach en tijdgenoten.

Nog steeds voeren we jaarlijks de Matthäus-Passion uit in de Grote Kerk in Naarden. Per seizoen geven we zo’n zestig concerten door heel Nederland. We waren te gast in verschillende Europese steden, traden op tijdens het Festival Oude Muziek, het Holland Festival, het Musikfest Stuttgart en de Bachbiennale Weimar en maakten concertreizen naar de Verenigde Staten en Japan.

Verschillende keren per jaar nodigt Jos van Veldhoven een van zijn collega’s uit om ons te leiden. Zo werkten we samen met onder meer Alfredo Bernardini, Fabio Bonizzoni, Peter Dijkstra, Richard Egarr, Iván Fischer, Konrad Junghänel, Stephan MacLeod, Paul McCreesh, Lars Ulrik Mortensen, Ed Spanjaard, Masaaki Suzuki en Gustav Leonhardt.

We hechten groot belang aan educatie. Elk jaar bezoeken veel scholen een van de Matthäus-concerten in het kader van het educatieve project Oog in oog met de Matthäus-Passion. In samenwerking met de Rabobank ontwikkelde het ensemble een succesvol project voor middelbare scholieren: Beats by Bach. Zo werken we actief aan het publiek van de toekomst.

speeldata

21 juni Die Zauberflöte van W.A. Mozart