M
terug naar overzicht alle musici

Patrick Pranger | dirigent

Na een studie zang aan het Noord-Nederlands Conservatorium te Groningen, studeerde Patrick Pranger koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier studeerde hij bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Deze studie sloot Patrick af met een memorabele uitvoering van Bach’s Johannes Passion en een groot acapella concert met o.a. een speciaal voor dit examen geschreven werk van de Rotterdamse componist Patrick van Deurzen. Op dit moment is Patrick dirigent van een drietal koren: Oratoriumkoor Sonante Vocale uit Amersfoort, Oratoriumkoor Alphen, kamerkoor Corps d’Esprit uit Rotterdam en is hij de artistiek leider van Chordiality, een dynamisch projectkoor voor de betere amateurzanger in de regio Den Haag. Daarnaast is hij bestuurslid van Stichting Vocale Muziek Den Haag.

In de afgelopen jaren heeft Patrick een aantal Nederlandse premières gedirigeerd. Met het Leiden English Choir voerde hij Bob Chillcots ‘Canticles of Light’ en ‘Jubilate Deo’ uit en met het Nijmeegs Studentenkoor ‘Alphons Diepenbrock’ voerde hij de Messa in Re Maggiore (1818) van L. Cherubini in Nederland als eerste uit.

De laatste tijd wordt Patrick ook steeds vaker gevraagd bij andere koren. Vaak dirigeert hij de Residentie Bach Ensembles tijdens de Nationale Indië Herdenking die live op de televisie worden uitgezonden (15 augustus 2016 j.l.). Ook prepareerde hij dit koor voor de opera Porgy and Bess van G. Gershwin voor het Festival Classique 2010. Bij de Dutch National Opera Academy studeerde hij de koren van een tweetal producties in (Les Dialogues des Carmelites van Fr. Poulenc en A Midsummernights dream van B. Britten).

Als gastdirigent dirigeerde Patrick projecten bij Vocaal Ensemble COQU, Bachkoor BWV Zeeland en het jonge mannenkoor de Coolsingers uit Rotterdam. Ook werkte hij regelmatig met het professionele koor Bachkoor Holland. En is hij een graag geziene gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium.

Al tijdens Patrick’s studie werd hij als enige Nederlander geselecteerd voor een tweetal exclusieve Eric Ericson Masterclasses. De eerst was in Lund (zweden). Hier kreeg Patrick les van Cecilia Rydinger Alin, Andrew Parrot en éminence grise Eric Ericson. Tijdens deze masterclass werkte hij met het Eric Ericson Chamberchoir, Ars Nova Kopenhagen en het Helsingborg Symphonie Orchestra. De tweede masterclass was in Haarlem en hier waren de coaches Robert Sund en Simon Halsey en mocht Patrick het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor dirigeren. In december 2014 was Patrick een van de uitgenodigde deelnemers aan de Internatitional Opera Chorus Conducting Workshop georganiseerd door De Nationele Opera en de European Network of Opera Academies (ENOA)

Ook als zanger profileert Patrick zich steeds meer en werkte hij met dirigenten als Peter Dijkstra, Jan Willem de Vriend, en Paul McCreesh en zong hij opera’s o.l.v. Kenneth Montgommery, Richard Egarr en Valery Gergiev. Ook zong hij bij koren als World Youth Choir, Bachkoor Holland en het Nederlands Kamerkoor en is hij de bas in het solistenkwartet CLARUS.

speeldata

19 juni Magnificat van J.S. Bach

23 juni Drechtsteden Bachkoor & Oude Muziekensemble The Counterpoints