M
terug naar overzicht alle musici

Seldom Sene | blokfluitkwintet

Stephanie Brandt, Ruth Dyson, Eva Gemeinhardt, Hester Groenleer, María Martínez Ayerza

Het in Amsterdam gevestigde blokfluitkwintet Seldom Sene ontstond uit gedeelde passie en werd opgericht in 2009. De vijf musici vonden elkaar door hun interesse in de uitvoeringspraktijk van zowel oude als nieuwe muziek en zij bundelen hun krachten op het gebied van creativiteit, muziekwetenschappen, improvisatie en ongekende virtuositeit. Met inventieve en gevarieerde programma’s schittert Seldom Sene in alle aspecten van ensemblespel en speelt met kracht, precisie en zeer veel expressiviteit. Het ensemble stond in de afgelopen jaren veel in de aandacht, en valt inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse kamermuzieklandschap.

SELDOM SENE beschikt over een indrukwekkende collectie van meer dan zestig blokfluiten in alle soorten en maten: zij bespelen vier prachtige sets van renaissance-consortinstrumenten naast de moderne hoekige modellen van Herbert Paetzold en zij beschikken ook over een variëteit aan barokke instrumenten en delicate middeleeuwse cilindrische blokfluiten. Een van de eerste werken die de musici repeteerden was een In Nomine van de Engelsman Christopher Tye (ca. 1505-ca. 1572) in het oog. Dit korte werkje, met de titel Seldom Sene, is opvallend van schoonheid, precisie en ritmische complexiteit en het vat het doel en de motivatie van het ensemble precies samen: het uitvoeren van indrukwekkend repertoire voor kwintet op een manier die zelden gehoord of gezien is.

In oktober 2009 debuteerde Seldom Sene tijdens het ‘Concours International d’Ensembles de Flûtes à bec’ in Le Mans (Frankrijk), waar het ensemble de eerste prijs won. In maart 2011 werd aan Seldom Sene unaniem de ‘Prix d’Interprétation’ toegekend van de toonaangevende ‘International Chamber Music Competition’ in Illzach (Frankrijk) en in de zomer van 2013 was de groep finalist van de ‘York International Early Music Young Artists Competition’. Op 6 september 2014 mochten zij de eerste prijs, de publieksprijs en de persprijs in ontvangst nemen op het prestigieuze Internationale Van Wassenaer Concours voor oude muziek ensembles, geïntegreerd in het Festival Oude Muziek Utrecht.

Seldom Sene wordt alom geprezen om “de uitmuntende muzikale interpretatie en prachtige repertoirekeuze” (Frédéric De Roos) en concerteert in befaamde series en op festivals in heel Europa met als hoogtepunt een tournee van 11 concerten op geweldige locaties tijdens het Seizoen Oude Muziek in 2016.

Seldom Sene neemt op voor het Nederlandse label Brilliant Classics: Hun debuut-cd Taracea verscheen in september 2014 gevolgd door El aire se serena (februari 2016) met muziek uit de Spaanse paleizen en kathedralen van de 16e eeuw en hun eigen arrangement van de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach (oktober 2017), bekroond tot ‘BachCD 2017’ door de luisteraars van Geen dag zonder Bach op Concertzender Nederland. In maart 2018 verscheen hun vierde album, Delight in Musicke, een verzameling van Engelse liederen en instrumentale muziek in samenwerking met de sopraan Klaartje van Veldhoven.

WWW.SELDOMSENE.COM

speeldata

18 juni Lunchpauzeconcert blokfluitkwintet Seldom Sene

20 juni Lunchpauzeconcert Seldom Sene en Lidy Blijdorp

21 juni Lunchpauzeconcert Seldom Sene met sopraan Klaartje van Veldhoven