M

Slotconcert Bachfestival Dordrecht & Drechtsteden

Harmonie Universelle | Waterwerken

HU orchestra Bruehl-3

Als slotconcert van het Bachfestival speelt het ensemble Harmonie Universelle de topstukken uit de Watermuziekcomposities. Alhoewel J.S. Bach zelf nooit een Wassermusik heeft geschreven, wisten zijn collega-componisten Telemann en Händel er wel raad mee!


Kaarten kopen

Zaterdag 24 september | 20.00 – 22.00 uur | Dordrecht Augustijnenkerk

Volle prijs € 25,00  |  65+/CJP € 23,50  |  Kinderen tot 15 jaar € 10,00 | (geplaceerd)


Uitvoerenden

Harmonie Universelle
Florian Deuter & Mónica Waisman concertmeesters/artistieke leiding

Programma

Waterwerken Dordrecht 2016


Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Wassermusik of Hamburger Ebb’ und Fluth TWV 55:C3

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto voor 2 violen en orkest in d BWV 1043

Karl Heinz Stockhausen (1928- 2007)
Tierkreis (1974-75) in een bewerking van Claudio Baroni (*1968)
van de delen Wasserman/Fische/Krebs/Skorpion

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759)
Water Music Suite I/II HWV 348 en 349


Het Bachfestival is blij met de komst van het internationale gezelschap Harmonie Universelle dat zijn sporen reeds ruim verdiend heeft in het internationale oude muziek landschap van dit moment. Artistiek leiders Florian Deuter en Mónica Waisman kun je bij de groep van ‘beste barokviolisten’ van dit moment plaatsen.
Florian komt uit de school van Reinhard Goebel, wiens voormalig Barokorkest ‘Musica Antiqua Köln’ in de jaren ‘80 het beste Barokorkest ooit was.

Als slotconcert van het festival speelt Harmonie Universelle de topstukken uit de Watermuziek composities. Alhoewel J.S. Bach zelf nooit een ‘Watermusic’ heeft geschreven, wisten zijn collega-componisten Telemann en Händel er wel raad mee! In een festival met als thema Waterwerken kunnen zij als tijdgenoten van J.S. Bach daarom niet ontbreken. We combineren deze drie mannen dus als één krachtige muzikale bron van high lights uit het Barokrepertoire.

Telemann schreef zijn Wassermusik of de Hamburger Ebb’ und Fluth voor het eeuwfeest van de Hamburgse admiraliteit in 1723. Een groots opgezette feestelijke suite ter ere van de stad Hamburg en vol verwijzingen naar mythologische waterwezens.
Händels Water Music stamt uit ongeveer dezelfde tijd (1717) en werd geschreven ter gelegenheid van een koninklijke boottocht op de Thames. Koning George 1 was zó ingenomen met de muziek dat de musici het stuk wel drie keer moesten spelen.

Na het Dubbel vioolconcert van Bach maakt Harmonie Universelle een hedendaags uitstapje en gaat van de waterwezens van Telemann naar de sterrenbeeld/waterdieren uit Tierkreis (1974) van Stockhausen. In Tierkreis geeft Stockhausen ieder sterrenbeeld een eigen klankuitrustig mee. Het resultaat is een set van twaalf melodieën met begeleiding, oorspronkelijk geschreven voor twaalf speeldoosjes, maar ook te instrumenteren voor een groep musici naar keuze. Voor de Harmonie Universelle maakt de Argentijnse componist Claudio Baroni (*1968) een speciale bewerking van de watergerelateerde delen: Wasserman/Fische/Krebs/Skorpion voor het hele ensemble.
Een prachtig slot van het Bachfestival 2016 met een verrassende combinatie aan Waterwerken.

Met voorafgaand aan het concert inleiding door NTB.

Tip met stip! van artistiek leider Marieke Grotenhuis: Kom luisteren naar dit concert en luister in het bijzonder naar de uitvoering van de Wassermusik van Telemann door de Harmonie Universelle. Deze is ongeëvenaard!

Informatie Kaarten

(geplaceerd)
Volle prijs € 25,00
65+/CJP € 23,50
Kinderen € 10,00

Concert met pauze.
De concertinleiding door Pieter Bakker is van 19.00 tot 19.30 uur en is bij de prijs inbegrepen.
Aanmelden vooraf is noodzakelijk: deelnemen@bachfestivaldordrecht.nl, wegens beperkte capaciteit! Zonder bevestiging kunt u helaas niet deelnemen.

Kaarten zijn te koop via deze website, VVV/Intree Dordrecht, aan de kassa van het Energiehuis (alleen PIN) en op de concertlocatie.

Kaarten kopen

Bekijk hier de plattegrond van de Augustijnenkerk