M

Thema Waterwerken

BFD_2016_FB_Header

 

Uitgangspunt voor de editie 2016 is het samenbrengen van oude en nieuwe muziek, daarbij gebruik makend van de unieke geografische ligging van de regio Dordrecht en de Drechtsteden aan druk bevaren rivieren, waar het water scheidt en verbindt.

Het thematische ijkpunt is water. Het eiland Dordrecht wordt omringd door water en de Drechtsteden hebben een sterke positie in de maritieme industriesector; het drie rivierenpunt als één van de grootste internationale handelsroutes is uniek, de kleine binnenhavens met soms prachtige historische schepen zijn een lust voor het oog en de dijken en kades nodigen uit ze in te zetten als concertlocaties.

Water heeft net als Bachs muziek een enorme aantrekkingskracht bij het ontwikkelen van nieuwe concepten. Zowel beeldend, fysiek als klinkend is het een onuitputtelijke bron van inspiratie. Water wordt in de programmering op twee manieren ingezet:

Naast de artistieke waarde heeft het waterthema ook een sterk regionaal maatschappelijk doel: het verbinden van het festival met Dordrecht en de andere Drechtsteden. In het kader van de aansluiting van de Drechtsteden bij het festival zijn er verbindingen gelegd over het water heen en maken wij gebruik van concertlocaties die iets met water van doen hebben: kades, havens, de Biesbosch, scheepswerf en industriële locaties. Daarmee onderstreept het festival de trots op eigen stad, en biedt het met inhoudelijke projecten een landelijke en zelfs internationale uitstraling.