zondag 23 jun 2024 | 17:15 - 18:15 uur

Locatie Wilhelminakerk Dordrecht

De Ketting-Johannes (wereldpremière) 

Door componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis en Stadsdichter Swendeline Ersilia
O.l.v. dirigent Johannes Gierl

Ter ere van 300 jaar Johannes-Passion presenteren we met amateurzangers uit de regio de start van de eerste schakel van 7 minuten van een nieuwe, eigentijdse Johannes: de Ketting-Johannes. De Dordtse stadsdichter Swendeline Ersilia en Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis slaan de handen ineen en focussen in dit werk op de verhouding tussen mens en natuur. Een op de Johannes-Passion geïnspireerd koorwerk waarin vanuit hedendaags perspectieven naar de passietijd gekeken wordt. Hoe beleven wij de passietijd en welke rol speelt muziek in deze periode? Tijdens het Bachfestival Dordrecht 2024 gaan de eerste drie delen van deze Ketting-Johannes in première. Daarna mag het stuk verder op reis: in de passietijd van 2025 zal een koor uit Nijmegen de handschoen oppakken en een nieuw deel aan het stuk toevoegen.

Anne-Maartje schrijft graag rijke harmonieën en lyrische melodieën en dat is ook in dit stuk te horen. De melancholie van de boodschap wordt afgewisseld met fellere momenten waarin de noodzaak van de thematiek muzikaal hoorbaar is. De deelnemende lokale koren worden begeleid door kistorgel, viola da gamba, hobo en traverso. Een prachtig oude muziek ensemble, dat hun eigen klank meebrengt naar dit eigentijdse werk. 

Naast de eerste schakel van de ketting van Anne-Maartje en Swendeline zingen diverse koren uit Dordrecht koorwerken uit hun eigen repertoire.

Prijs: € 17,50

Uitvoerenden
Drechtsteden Bachkoor, amateurzangers uit de regio

Musici:
Pablo Sosa del Rosario – Traverso
Rodrigo López Paz – Hobo
Robert Smith – Viola da Gamba
Menno van Delft – Orgel

Overige events

vrijdag 21 jun 2024 | 20:15 uur

Openingsconcert: In your hands

B'Rock Orchestra & Vocal Consort (BE) en Tall Tales Company

We openen ons festival met een ode aan 300 jaar Johannes-Passion. B’Rock Orchestra & Vocal Consort, onder leiding van gitarist/componist Kalle Kalima, brengen een unieke kamerversie van het werk met slechts vier zangers, strijkers, fluit, vintage synthesizer en elektrische gitaar. De essenties van de geselecteerde aria’s en refreinen worden ondertussen gevisualiseerd in een emotionele taal […]

vrijdag 21 jun 2024 | 21:45 uur

Bachcafé

met DJ Bacterie

Het Bachcafé in De Witt is een avond gezellig nagenieten en napraten met mede-bezoekers, artiesten en medewerkers. De Bachcafés zijn gratis toegankelijk en we verrassen je met Dordts talent, zoals LANDSCHAP van Bart Kuntz en de klassieke muziek-DJ Bacterie. DJ BacterieVanavond verzorgt DJ Bacterie de plaatjes. Dj Bacterie, aka Gert Gering draait een eclectische mix […]

Copyright 2018, Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Copyright 2018

Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Design by Bureau Grotesk