zaterdag 22 jun 2024 | 16:00 - 17:00 uur

Locatie Biesboschhal

DICHTER bij BACH

In een stad wordt op feest en treurdagen samen gegeten, bewonderd, gerouwd, verzorgd en gevierd. In DICHTER bij BACH worden die momenten bezongen zoals ze ooit in Leipzig klonken. De koren worden afgewisseld met Spoken Word bijdragen die gelijke aspecten van het leven in het Dordrecht van nu laten horen.

Wat is het programma? 
Hollands Diep heeft een script gemaakt voor zangers, sprekers en toetsenist, waarin de stad van Bach – Leipzig – wordt gespiegeld aan die van ons: Dordrecht! Het Leipzig van Bach was een culturele makers-hub, waarin op heel veel plekken muziek klonk en cultuur werd gevierd. Ook onze stad is voor veel cultuurmakers de plek waar zij zich het liefst ontwikkelen en manifesteren. Dit komt samen in DICHTER bij BACH.

De zangers van het Drechtsteden Bachkoor hebben zich onder leiding van hun nieuwe dirigent Johannes Gierl verenigd met de jongste generatie Dordtse spoken Word artiesten Freddie den Besten en Boike Wieman, met pianist Charlie Bo Meijering, en met presentator David Prins

De prachtigste niet religieuze koormuziek 
Samen wekken de artiesten Bach’s Leipzig tot leven, en dan een keer niet het religieuze leven waarvoor Bach zoveel schitterende muziek schreef, maar veel meer het wereldlijke leven van alle dag. Bach schreef er de mooiste koormuziek voor. Een heerlijk programma om kennis te maken met deze alleskunner, maar ook voor Bach-kenners valt er veel te beleven: zij zullen muziek herkennen, omdat Bach die later in zijn grote werken (zoals bijvoorbeeld het Weinachtsoratorium) heeft hergebruikt. 

Leipzig toen tegenover Dordrecht nu 
In DICHTER bij BACH worden momenten bezongen zoals ze ooit in Leipzig klonken, afgewisseld met – en onderbroken door – Dordtse Spoken Word artiesten die verslag doen van hún stad, het Dordrecht van nu, waarin net zo goed wordt gefeest en getreurd. De presentator en de zangers voeren het publiek mee langs de plekken in Leipzig waar het allemaal gebeurde: een jachtslot, de universiteit, een school, een café en tot slot het feestveld onder de lindebomen bij de stadspoort. Daar tegenover staan de Spoken Word artiesten, die dergelijke plekken en momenten in hun stad – het Dordrecht van nu – tot leven laten komen. Zo ontstaat een intens vervlochten tweeluik, dwars door tijd en ruimte, waarin de twee geliefde steden – Leipzig toen en Dordrecht nu – worden gevierd. 

Muziektheater Hollands Diep
Muziektheater Hollands Diep wil ontroeren, verwarren en vermaken. Het gezelschap creëert toegankelijke podiumbelevenissen, los van pluche en kroonluchters. De focus ligt op aansprekende verhalen, die vaak hun oorsprong vinden in het Eiland van Dordrecht. Zo wordt er niet alleen een connectie gelegd tussen de bezoekers onderling en de artiesten, maar ook met de unieke leefomgeving van het publiek.

Drechtsteden Bachkoor
Het Drechtsteden Bachkoor is opgericht in 2012 en actief in de regio Drechtsteden. Onder leiding van artistiek leider en dirigent Johannes Gierl zingt het voornamelijk Noord-Europese muziek uit de periode 1600 – 1750, met speciale aandacht voor Bach en tijdgenoten. Het koor bestaat uit gevorderde amateurs en semi-professionals.

Prijs: € 20,00

Uitvoerenden
Drechtsteden Bachkoor olv Johannes Gierl
Charlie Bo Meijering – Toetsen en arrangementen
Boike Juan Wieman en Freddie den Besten – Spoken Word
Johannes Gierl – Muzikale leiding
David Prins – Concept en samenstelling

Praktische informatie

Duur programma: 16:00 – 17:00 uur
Locatie: Biesboschhal – Maasstraat 11
LET OP! Er zijn geen parkeermogelijkheden bij de locatie. We raden je aan om per fiets te komen. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is Parkeergarage Energiehuis. Vanaf daar is het circa 15 minuten lopen. De toegang tot de locatie is aan de achterkant van het pand en wordt aangegeven met vlaggen van Bachfestival Dordrecht.

Musici

Drechtsteden Bachkoor

Koor

zaterdag 22 jun 2024

Locatie Biesboschhal

Drechtsteden Bachkoor

Sinds de oprichting van het Drechtsteden Bachkoor in 2012 zijn ze geen editie van het Bachfestival afwezig geweest. Onder leiding van artistiek leider en dirigent Johannes Gierl zingt het koor voornamelijk Noord-Europese muziek uit de periode 1600 – 1750, met speciale aandacht voor Bach en tijdgenoten. Het koor bestaat uit gevorderde amateurs en semi-professionals.

Charlie Bo Meijering

zaterdag 22 jun 2024

Locatie Biesboschhal

Charlie Bo Meijering

Charlie Bo Meijering (Amsterdam, 1987) is pianist en beeldend kunstenaar. Hij studeerde klassiek piano en beiaard aan het Utrechts Conservatorium. Met regelmaat staat hij op de podia van het Concertgebouw, De Nationale Opera en TivoliVredenburg. Met de voorstelling The Magic Piano toerde hij door het land. Tevens is hij sinds 2016 vaste pianist in Maestro.

Muziektheater Hollands Diep

zaterdag 22 jun 2024

Locatie Biesboschhal

Muziektheater Hollands Diep

Muziektheater Hollands Diep wil ontroeren, verwarren en vermaken. We maken toegankelijke podiumbelevenissen, ver verwijderd van pluche en kroonluchters. We kiezen voor aansprekende verhalen, die vaak hun oorsprong vinden in het Eiland van Dordrecht. Zo verbinden we onze bezoekers behalve met elkaar en met de artiesten, ook met de unieke plek waar zij leven.

Overige events

vrijdag 21 jun 2024 | 20:15 -21:30 uur

Openingsconcert: In your hands

B'Rock Orchestra & Vocal Consort (BE) en Tall Tales Company

We openen ons festival met een ode aan 300 jaar Johannes-Passion. B’Rock Orchestra & Vocal Consort, onder leiding van gitarist/componist Kalle Kalima, brengen een unieke kamerversie van het werk met slechts vier zangers, strijkers, fluit, vintage synthesizer en elektrische gitaar. De essenties van de geselecteerde aria’s en refreinen worden ondertussen gevisualiseerd in een emotionele taal […]

vrijdag 21 jun 2024 | 21:45 uur

Bachcafé

met DJ Bacterie

Het Bachcafé in De Witt is een avond gezellig nagenieten en napraten met mede-bezoekers, artiesten en medewerkers. De Bachcafés zijn gratis toegankelijk en we verrassen je met Dordts talent, zoals LANDSCHAP van Bart Kuntz en de klassieke muziek-DJ Bacterie. DJ BacterieVanavond verzorgt DJ Bacterie de plaatjes. Dj Bacterie, aka Gert Gering draait een eclectische mix […]

Copyright 2018, Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Copyright 2018

Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Design by Bureau Grotesk