vrijdag 21 jun 2024 | 20:15 uur

Locatie Biesboschhal

Openingsconcert: In your hands

We openen ons festival met een ode aan 300 jaar Johannes-Passion. B’Rock Orchestra & Vocal Consort, onder leiding van gitarist/componist Kalle Kalima, brengen een unieke kamerversie van het werk met slechts vier zangers, strijkers, fluit, vintage synthesizer en elektrische gitaar. De essenties van de geselecteerde aria’s en refreinen worden ondertussen gevisualiseerd in een emotionele taal van beweging, spanning en bevrijding, door vier acrobaten van artist in residence Tall Tales Company. Een unieke muzikale en visuele vertaling. Beleef het werk zoals je nog niet eerder gedaan hebt, het is Bach op het scherpst van de snede en op ongelooflijke hoogte!

B’Rock neemt in deze versie de Johannes-Passion onder de loep. Misschien gaat Bachs onsterfelijke zetting van Jezus’ laatste dagen in wezen… over ons. Hoewel de muziek en de tekst al eeuwen oud zijn, nodigen ze uit om na te denken over de keuzes die wij in ons eigen leven maken. Hoe nemen we verantwoordelijkheid, hoe zien we onze angsten onder ogen, hoe gaan we om met verlies en hoe dromen we over een toekomst, welke toekomst dan ook?

Bach blijft Bach, onherroepelijk, maar door zijn muziek te vertalen naar een ongekende klankwereld vinden we er een nieuwe, onvermoede kracht. Kalima brengt zijn ruime ervaring als subtiel arrangeur mee, zoals we die onder meer kennen van zijn Purcell bewerking Dido and Aeneas, Remembered (2021), en bouwt verder op de jarenlange samenwerking met B’Rock. Het Rotterdamse gezelschap Tall Tales Company is gespecialiseerd in voorstellingen op het snijvlak van hedendaags circus en fysiek theater. Na acrobatische bewerkingen van onder meer A Clockwork Orange en de korte performance die ze maakten voor de afgelopen editie van Bachfestival Dordrecht gaan ze nu de uitdaging aan om de Johannes-Passion te visualiseren.

Prijs: € 37,50

Programma
Johann Sebastian BachJohannes-Passion, BWV 245 (versie 70 minuten)

Uitvoerenden
Tall Tales Company: acrobaten Swantje Kawecki, David Mupanda, Charles Hession, Harm van der Laan
B’Rock Orchestra & Vocal Consort (BE)
Cecilia Bernardini – concertmeester
Kalle Kalima – elektrische gitaar & composities
Rebecca Huber – viool
Manuela Bucher – altviool
Patrick Sepec – cello
Petteri Pitko – synthesizer
Tami Krausz – fluit
Bobbie Blommensten – sopraan
Rosina Fabius – alt
Fabian Kelly – tenor
Hans Wijers – bas

Bachcafé
Geniet vanaf 21:45 uur nog even na met een drankje en live muziek bij De Witt!

Musici

B’Rock Orchestra

Orkest

vrijdag 21 jun 2024

Locatie Biesboschhal

B’Rock Orchestra

"This Belgian troupe put the rock into baroque"

Naast het heerlijke bier, geweldige kazen (en überhaupt de superieure keuken) is B’Rock een van die dingen waardoor je het toch spijtig gaat vinden dat België ooit onafhankelijk is geworden. Dit Vlaamse orkest brengt de rock terug in Barok, zoals de South Morning China Post over hun optreden schreef. Ze spelen net zo makkelijk Vivaldi als Justin Bieber en juist dat maakt hen zo geweldig geschikt voor ons festival. Uitstapjes naar het onbekende, vreemde cross-overs en onverwachte verwantschappen. Wij smullen ervan en gelukkig B’Rock ook.

Tall Tales Company

vrijdag 21 jun 2024

Locatie Biesboschhal

Tall Tales Company

Het Rotterdamse gezelschap Tall Tales Company maakt theatrale voorstellingen waarin acrobatiek en jongleren worden gebruikt om verhalen te vertellen. Speciaal voor Bachfestival Dordrecht vertaalden ze de muziek van Bach naar jongleerpatronen en choreografieën die tijdens het festival op onverwachte plekken in de stad worden opgevoerd.

Harm van der Laan en Joris de Jong ontdekten beiden al op jonge leeftijd jongleren als hobby. Harm groeide op in Dordrecht, Joris dertig kilometer verderop. Op dertienjarige leeftijd leerden ze elkaar kennen bij het jeugdcircus in Rotterdam en, de stad waar ze later ook onafhankelijk van elkaar de HBO circusopleiding voltooiden en na tal van omzwervingen staan ze nu, 20 jaar na hun eerste samenwerking weer samen op de planken met een nieuw duet.

Overige events

vrijdag 21 jun 2024 | 21:45 uur

Bachcafé

met DJ Bacterie

Het Bachcafé in De Witt is een avond gezellig nagenieten en napraten met mede-bezoekers, artiesten en medewerkers. De Bachcafés zijn gratis toegankelijk en we verrassen je met Dordts talent, zoals LANDSCHAP van Bart Kuntz en de klassieke muziek-DJ Bacterie. DJ BacterieVanavond verzorgt DJ Bacterie de plaatjes. Dj Bacterie, aka Gert Gering draait een eclectische mix […]

zaterdag 22 jun 2024 | 11:30 uur

Lunchbreak met Bach

Geniet in de intieme Filmlounge bij De Witt van bijzondere filmregistraties van beroemde Bachconcerten, door vermaarde orkesten en dirigenten. De duur van de registraties zijn wisselend van 70 tot 95 minuten. De lunchbreaks met Bach vinden plaats van 22 t/m 25 juni. Kijk & luister voor maar € 8,- incl. koffie/thee. Bestel je er een luncharrangement […]

Copyright 2018, Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Copyright 2018

Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Design by Bureau Grotesk