B’Rock, KLANG en Claron McFadden

Bachfestival 2021 opent met een spetterend openingsconcert waar we stijlen en musici mixen. Sopraan Claron McFadden staat samen met B’Rock Orchestra en Ensemble KLANG op ons buitenpodium.

vrijdag 25 jun 2021 | 20.15 uur

Locatie Buitenpodium Energieplein

Openingsconcert

Eclectische wereldpremière

In het openingsconcert van het festival 2021 trappen we meteen in stijl af. Een bijzondere combinatie: oude muziek met B’Rock Orchestra: hedendaagse muziek met Ensemble KLANG. En als klap op de vuurpijl sopraan Claron McFadden in deze wereldpremière van een nieuw werk van componist Anthony Fiumara. Daarnaast twee werken van Bach, én hedendaagse componisten Brian Eno en Michael Gordon. Een daverende wervelwind van verschillende muziekstijlen en eclectische invloeden, waarin oude en nieuwe muziek naadloos in elkaar overlopen. De lat is meteen hoog gelegd voor de rest van het festival!

PROGRAMMA

J.S. Bach – 3 Preludes (arr. Joey Marijs voor Ensemble Klang)
Tom Johnson – 3 Rational Meloides (Nrs XV, X, VI)
J.S. Bach – BWV 84, Cantate Ich bin vergnügt in meinem Glücke
John Cage – Aria
Brian Eno – Deep Blue Day (van Apollo)
Anthony Fiumara – One Thousand Roads- Travel (wereldpremière onder leiding van Manoj Kamps)

Het openingsconcert wordt live uitgezonden op NTR Radio 4

Het werk van Antony Fiumara wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten

Musici

Claron McFadden

sopraan

vrijdag 25 jun 2021

Locatie Buitenpodium Energieplein

Claron McFadden

Claron McFadden is een van de bekendste sopranen van Nederland. Geboren in Amerika; gestudeerd in New York aan de Eastman School of Music en sinds 1984 woonachtig in Amsterdam. Haar CV is te groot om serieus te gaan benoemen hier, dus bekijk vooral haar eigen website en wikipediapagina voor meer informatie. Laat het voor hier afdoende zijn om te melden dat wij haar absoluut geweldig vinden. Technisch perfect, maar expressief misschien nog wel indrukwekkender, voert zijn je mee in haar optredens op een manier waarop maar weinig artiesten en musici dat kunnen.

B’Rock Orchestra

Orkest

vrijdag 25 jun 2021

Locatie Buitenpodium Energieplein

B’Rock Orchestra

"This Belgian troupe put the rock into baroque"

Naast het heerlijke bier, geweldige kazen (en überhaupt de superieure keuken) is B’Rock een van die dingen waardoor je het toch spijtig gaat vinden dat België ooit onafhankelijk is geworden. Dit Vlaamse orkest brengt de rock terug in Barok, zoals de South Morning China Post over hun optreden schreef. Ze spelen net zo makkelijk Vivaldi als Justin Bieber en juist dat maakt hen zo geweldig geschikt voor ons festival. Uitstapjes naar het onbekende, vreemde cross-overs en onverwachte verwantschappen. Wij smullen ervan en gelukkig B’Rock ook.

Ensemble KLANG

An impressive 
aural assault

vrijdag 25 jun 2021

Locatie Buitenpodium Energieplein

Ensemble KLANG

“excites a trance-like state”

Ensemble KLANG brengt nieuwe muziek zoals we dat graag zien. Spannend, vervreemdend, bizar soms, en altijd van topkwaliteit. Ze houden van vreemde experimenten en bijzondere combinaties. Alleen al in de samenstelling van hun ensemble is dat zichtbaar, waar koperblazers naast gitaren en nieuwe elektronische uitvindingen staan. Op hun website zeggen ze over zichzelf: ‘Klang members feel equally at home in the concert hall, in the open air at a festival or at a pop venue.’ En dat is maar goed ook, want wij combineren deze elementen alle drie in het festival van 2021.

Manoj Kamps

dirigent

vrijdag 25 jun 2021

Locatie Buitenpodium Energieplein

Manoj Kamps

Manoj Kamps dirigeert voor ons het nieuwe werk van Anthony Fiumara tijdens het openingsconcert. Hen is momenteel het boegbeeld van de LHBTQIAP+ gemeenschap in de klassieke muziek. Manoj identificeert zich als non-binary en queer en spreekt en schrijft hier heel openhartig over in de openbaarheid. En dat is belangrijk. Manoj strijdt voor verandering; wij strijden graag mee.

En ondertussen, of liever gezegd, tegelijkertijd, dirigeert hen bij alle grote festivals van Europa, bij de Reisopera en de Nationale Opera in Nederland en heeft hen een indrukwekkende lijst van nieuwe muziek op diens naam staan. Werken van Michel van der Aa, Karlheinz Stockhausen, Louis Andriessen en vele anderen zijn onder diens leiding in première gegaan. Nu mag daar een nieuw werk van Anthony Fiumara aan toegevoegd worden.

Copyright 2018, Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Copyright 2018

Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Design by Bureau Grotesk