zondag 27 jun 2021 | 15.00 uur

Locatie Grote kerk

Unknown home

Eindelijk live! Vorig jaar streamden we de wereldpremière van het nieuwe werk van Oene van Geel al voor het festival. Nu de première van een nieuwe compositie voor het Bachorgel is van de hand van Oene van Geel, en staat in het teken van improvisatie. De bezetting voor dit concert is verrassend: vierhandig orgel, elektrische gitaar en altviool. De Grote Kerk zelf wordt meer dan een decor: het concert wordt gespeeld op alle orgels en danser Kenzo Kusuda beweegt zich van het ene naar het andere instrument. Laat je meevoeren op deze bijzondere reis!

Musici

Aart Strootman

Gitaar

zondag 27 jun 2021

Locatie Grote kerk

Aart Strootman

Kan het winnen van muziekprijzen eentonig worden? Dat is een vraag die opkomt als je de biografie van Aart Strootman leest. In de afgelopen jaren heeft de gitarist en componist zoveel formele en informele lof mogen ontvangen dat je er als lezer bijna van gaat blozen. ‘een fascinerend en verrassend avontuur.’ aldus de jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2019. En dat is het altijd met Aart. Afgelopen jaar stond hij al in de Grote Kerk tijdens de stream van ‘Unknown Home’. Aangezien een groot gedeelte hiervan bestaat uit improvisatie, zijn wij erg benieuwd wat Aart dit jaar voor ons in petto heeft.

Strootman verenigt […] het ambachtelijke, het akoestische, het pure, met radicaal vervormde gitaren die je nauwelijks nog als zodanig herkent. – **** De Volkskrant

Oene van Geel

Altviool en compositie

zondag 27 jun 2021

Locatie Grote kerk

Oene van Geel

Oene van Geel is een van die musici en componisten die je ieder jaar wel bij je festival zou willen hebben. Gelukkig is dat de afgelopen twee keer ook gelukt. Oene speelt, schrijft, zingt en schildert er de afgelopen jaren lustig op los en daar pikken we altijd graag een graantje van mee. Voor het Bachfestival schreef hij het nieuwe werk, ‘Unknown home’, waarin hij verschillende instrumenten speelt, waaronder een speciaal gemaakte (broertje van de) cello.

Geerten van de Wetering

Orgel

zondag 27 jun 2021

Locatie Grote kerk

Geerten van de Wetering

Geerten van de Wetering won in 2018 het Internationaal Orgelconcours in Haarlem. Zowel de jury- als de publieksprijs. Alleen daarom al zouden we Geerten uitnodigen voor het Bachfestival, want meestal zijn jury en publiek het hartgrondig met elkaar oneens. Luister een fragment van zijn debuut-cd ‘1918 – Organ Music from a new Era’ en je zult snappen waarom iedereen het voor de verandering een keer met elkaar eens was in 2018. Op de CD staat Bach naast Debussy en Hindemith naast Buxtehude. En dat sluit dan weer heel mooi aan bij de insteek van ons festival.

‘Van de Wetering laat zich niet klemzetten door authentieke principes, maar levert wel authentiek doorleefde vertolkingen af. […] Top dat er zulke intens muzikale recitals op cd uitkomen.’ -Orgelnieuws

Evan Bogerd

Orgel

zondag 27 jun 2021

Locatie Grote kerk

Evan Bogerd

Volgens kenners een ‘aanstormend talent’, en in de herfst van 2019 aangesteld als vaste cantor-organist van de Westerkerk in Amsterdam: Evan Bogerd is nu al een fenomeen. Hij won in 2018 de Dordtse voorronde van het Internationaal Orgelconcours Haarlem, en speelde vorig jaar de gestreamde première van ‘Unknown Home’ op ons festival. Wij zijn weer heel gelukkig dat Evan erbij is en kijken uit naar zijn virtuoze vingers op het Bachorgel.

Kenzo Kusuda

Dans

zondag 27 jun 2021

Locatie Grote kerk

Kenzo Kusuda

Vorig jaar danste Kenzo op de nieuwe muziek van Oene van Geel in de Grote Kerk, maar zonder publiek. Dit jaar zal de Japanse choreograaf en danser met het publiek een reis aangaan door de kerk. Kenzo vestigde zich in Nederland in 1999 en is sindsdien eigenlijk niet meer weg te denken uit het danslandschap van ons land. Een van de meest ingetogen, intieme en poetische dansers die wij kennen.

Copyright 2018, Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Copyright 2018

Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Design by Bureau Grotesk