woensdag 12 jun 2024

INTERVIEW: Oene van Geel over LOKS

Door Jan Van den Bossche

Nederlandse componist Oene van Geel over LOKS

‘Ik kende de andere componisten nog niet, maar het is een heel fijne samenwerking geworden. LOKS staat ook voor de beginletters van onze voornamen: Lauri, Oene, Krists en Sofia. We zijn voor het eerst bij elkaar gekomen tijdens een residency in Letland, op een prachtige plek in the middle of nowhere. Daar hebben we tussen een aantal boswandelingen door samen het basisconcept bedacht. Ik heb toen een tekening van een berkenboom gemaakt om dat te illustreren (zie afbeelding). Het begint met de strijkers tijdens het Silence Festival in Finland, daar wordt het zaadje geplant. Vervolgens ontwikkelt zich in Bachfestival Dordrecht de stam. In Lübeck, op Classical Beats, krijgen de takken vorm en in het Letse Festival Sansusi oogsten we uiteindelijk de vruchten.

Elke componist vertegenwoordigt ook zelf een boom, en tussen de bomen in hebben we ‘luchtsecties’ gecomponeerd. Die hebben we ook echt gezamenlijk geschreven, via Zoom en andere digitale wegen. De overige muziek is van de vier componisten individueel. Door dat heen en weer pingpongen van materiaal konden we een beetje in elkaars hoofd kijken, dat was erg leuk.

Het stuk reist van festival naar festival. Je hoort bij elk concert muziek van ons alle vier, maar telkens in een andere volgorde, en telkens in een andere bezetting van vier musici. In Dordrecht zijn dat houtblazers, de bezetting waarvoor ik geschreven heb. In Finland zijn het bijvoorbeeld strijkers, in Duitsland een band en in Letland komt er een stem bij. Alle uitvoeringen worden gefilmd en uiteindelijk zal alles bij elkaar komen in één film.’

Samen met LUSTR, Silence Festival (FI), Classical Beat Festival (GER) en Festival Sansusi (LV) is Bachfestival Dordrecht partner van Festivallinks 2.0. Gezamenlijk streven we ernaar bij te dragen aan een grotere duurzaamheid door middel van artistieke samenwerking, publieksonderzoek en -ontwikkeling en capaciteitsopbouw. Als partner in het Festivallinks 2.0-project krijgen we toegang tot de ARTSCORE Impact Dashboard-tool. Met deze tool wordt het eenvoudiger om festival- en publieksgegevens te verzamelen, te combineren en te analyseren.

Dit concert is mede gefinancierd door de Europese Unie. De standpunten en meningen die worden geuit, zijn echter alleen die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijk die van de Europese Unie of het Uitvoerend Agentschap Onderwijs en Cultuur van de Europese Unie (EACEA) [Verlenende Autoriteit]. Noch de Europese Unie, noch de verlenende autoriteit kunnen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Kijk voor meer informatie op www.festivallinks.eu.

Copyright 2018, Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Copyright 2018

Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Design by Bureau Grotesk