dinsdag 27 apr 2021

Nationaal orgelconcours op het Bachfestival

Voor de tweede keer kunnen we de trotse gastheer/vrouw zijn van de Nederlandse voorronde voor het orgelfestival in Haarlem. Dit jaar vindt de wedstrijd plaats op donderdag 24 juni 2021, vanaf 14.00 uur op het Bach-orgel in de Grote Kerk in Dordrecht.

Ben je een in Nederland woonachtig professioneel organist (of in het laatste jaar van je conservatoriumopleiding), creatief, en heb je ervaring met samenspel en concertante improvisatie? Tijdens ons festival ben je van harte welkom je talenten te laten horen tijdens deze nationale orgelwedstijd!

Voor een jury, bestaande uit experimenteel fluitist Anne La Berge, orgel-performer Jakob Lekkerkerker, componist Peter Adriaansz en onder voorzitterschap van Peter Ouwerkerk, krijg je in totaal 25 minuten speeltijd om zelf een ‘performance’ samen te stellen waarin de volgende onderdelen verplicht zijn:

Een duo-improvisatie waarin het thema B-A-C-H centraal staat, uit te voeren samen met componist, improvisator en altviolist Oene van Geel;
Een eigen arrangement voor orgel solo van een deel naar keuze uit een Bach-cantate;
Een uitvoering van een langzaam en een snel deel uit een van de Sonates voor orgel van Bach (BWV 525-530).

Je mag deze onderdelen naar eigen keuze en inspiratie verdelen over de beschikbare speeltijd. Ze mogen, maar hoeven dus niet, als ‘puntsgewijs’ programma te worden gespeeld.

De jury zal luisteren naar creativiteit, (improvisatie)talent, de kwaliteit en ‘orgelmatigheid’ van het cantatedeel-arrangement en de technische en muzikale speelsouplesse.

De winnaar van de wedstrijd is gegarandeerd van een plaats als deelnemer in de eerste ronde van het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem (te houden op 21, 23 en 24 juli aanstaande). Ook zal de laureaat worden uitgenodigd voor een concert tijdens het Bachfestival Dordrecht in 2022.

Aanmelden kan tot 17 juni via het mailadres info@bachfestivaldordrecht.nl, onder vermelding van naam, adresgegevens, geboortedatum, opleiding en concertante (improvisatie)ervaring. Er zullen maximaal 3 deelnemers worden toegelaten; als er meer dan 3 aanmeldingen zijn die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, geldt de volgorde van aanmelding. Voorafgaand aan de wedstrijd krijgt elke deelnemer minimaal 1 uur de tijd om zich op het orgel voor te bereiden. De deelnemer wordt geacht zelf te registreren.

Copyright 2018, Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Copyright 2018

Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Design by Bureau Grotesk