zondag 27 jun 2021

Terugblik Bachfestival Dordrecht 2021

Vanaf 25 tot en met 27 juni 2021 vond op het Energieplein en de Grote Kerk in Dordrecht het Bachfestival 2021 plaats. We kijken terug op een bijzonder geslaagd weekend. Voor veel musici en bezoekers was het een eerste liveconcert in een hele lange tijd. We geven in dit bericht een korte terugblik in foto’s.

Op de vrijdag en zaterdag werd het Energieplein omgetoverd tot festivallocatie. Vrijdag traden B’Rock Orchestra, Ensemble Klang en Claron McFadden op met een spetterend ecclectisch programma. Bach en hedendaagse componisten, én een wereldpremière van een nieuw werk van Anthony Fiumara. Een klein beetje regen mocht de sfeer niet drukken.

Dirigent Manoj Kamps dirigeert de wereldpremière van Anthony Fiumara’s nieuwe werk.

Zaterdag begonnen we vroeg met een concert met meer dan 30 strijkers in een nieuw werk van Vlaamse componist Jef Neve. Accordeon duo TOEAC speelde een nieuw werk van Benjamin de Murashkin. Het Dordrechts Kamerorkest schitterende in het concerto voor vier violen van Vivaldi. Een programma om je vingers bij af te likken.

De middag was gereserveerd voor twee grote namen in de muziekwereld en hun ensembles. Om 14.00 uur begon Tim Kliphuis met een Bachmix van jazz en gypsy. Erik Bosgraaf volgde om 17.00 uur met arrangementen voor blokfluit samen met zijn ensemble Cordevento.

Tim Kliphuis & Friends
Erik Bosgraaf en Ensemble Cordevento

De zaterdag werd afgesloten door het Voyager concert. Een top tien van Bach die we hebben samengesteld samen met de inwoners van onze stad. Men heeft massaal gestemd en deze werken brachten we vanavond live tot klinken. Govert van der Kolm trok samen met Ensemble New Collegium op om een mix van Klassiek Bach, rock en pop ten gehore te brengen. De avond eindigde met een bijzonder optreden van TimoNoize, de winnaar van de DJ-competitie. Hij bracht Bach samen met de nodige Trancebeats.

New Collegium en Esther Kuiper tijdens het Voyager concert
TimoNoize sluit af op het Energieplein

De zondag vond plaats in de Grote Kerk. Na een jaar wachten kon ‘Unknown Home’ van Oene van Geel eindelijk voor een live publiek klinken. Samen met Aart Strootman, Geerten van de Wetering en Evan Bogerd speelden ze een schitterende reis door de Grote Kerk. Danser Kenzo Kusuda danste op de improvisatie.

Het festival werd afgesloten door Cor Ardesch en vocaal ensemble the Tudor Four. Zij brachten een combinatie van orgelwerken van J.S. Bach en vocale stukken van Engelse componist William Byrd.

Copyright 2018, Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Copyright 2018

Bachfestival Dordrecht | Privacystatement

Design by Bureau Grotesk